Δείτε την εισαγωγή και τα περιεχόμενα του τόμου ΙΙI: https://issuu.com/ocelotos/docs/fysika_fainomena_3
Έγχρωμο, μεγάλων διαστάσεων (Α4), 300 σελίδων, σκληρόδετο με χοντρό
εξώφυλλο!
Κοινό: Απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ!
Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος 2020, από τον Δρ. Χρήστο Ντουντουλάκη μέσω των εκδόσεων «Οσελότος».
Τιμή: 45 ευρώ (ρωτήστε μας αν υπάρχει τρέχουσα προσφορά*), αποστέλλεται
συστημένο, με αντικαταβολή και tracking number μέσω ΕΛΤΑ σε όλη την
Ελλάδα χωρίς χρέωση**.
1) Στείλτε μας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook για να το αποκτήσετε
2) Στείλτε μας μήνυμα στο mail: ekdoudou@gmail.com για να το αποκτήσετε
*Υπάρχει προσφορά. Μόνιμη προσφορά για όσους αγοράσουν δυο τόμους μαζί,
με 75 ευρώ τελική τιμή! Όσοι αγοράσουν όλους τους τόμους, η τιμή
είναι 110 ευρώ. Επίσης μπορείτε να δείτε τις έκτακτες ή εορταστικές προσφορές μας στη σελίδα μας στο facebook.
**Η αποστολή μέσω ΕΛΤΑ είναι δωρεάν (για πληρωμή μέσω e-banking / IRIS - Αν επιθυμείτε αντικαταβολή, υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση). Ο ταχυδρόμος αφήνει ειδοποίηση για παραλαβή του πακέτου από το κοντινότερο ταχυδρομικό σας γραφείο. Γίνεται και αποστολή μέσω BoxNow (σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα αντικαταβολής).
Αν επιθυμείτε αποστολή μέσω Courier, τότε υπάρχει επιβάρυνση ανάλογα με τον τρέχοντα τιμοκατάλογο των ταχυμεταφορών.-----------------------------------------------------------
Περισσότερες πληροφορίες για το μεγάλο τρίτομο επιστημονικό έργο «Τα φυσικά φαινόμενα» που απευθύνεται ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Το τρίτομο έργο «Τα φυσικά φαινόμενα και η επιστημονική ερμηνεία τους»,
του οποίου οι τόμοι Ι και ΙΙ ήδη κυκλοφορούν, φιλοδοξεί να καλύψει ένα
τεράστιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Το έργο αυτό απευθύνεται σε
όλους! Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι χρήσιμο και
ενδιαφέρον για κάθε ηλικία και κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως γνωστικού
επιπέδου.
Κάθε μέρα, όλοι μας, λίγο πολύ, συναντάμε επιστημονικούς όρους που δεν
καταλαβαίνουμε ή όρους που νομίζουμε ότι κατανοούμε, αλλά αυτά που
έχουμε «μάθει» για αυτούς, είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπή και στη
χειρότερη εντελώς λανθασμένα. Η έννοια αυτών των όρων, σε αρκετές
περιπτώσεις διαστρεβλώνεται, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται με λάθος
τρόπο, αφήνοντας λάθος εντυπώσεις. Συνήθως στα ΜΜΕ, διάφοροι, όταν
αναφέρονται σε επιστημονικά θέματα, και όχι μόνο, χρησιμοποιούν για
εντυπωσιασμό, υπερβολικούς τίτλους που περιέχουν τέτοιους όρους
δημιουργώντας παρεξηγήσεις. Κάπως έτσι, ξεκινούν και οι παρερμηνείες από
τον μέσο αναγνώστη/τηλεθεατή/ακροατή.
Από την άλλη, ερχόμαστε συνεχώς, σε επαφή με πράγματα που τα θεωρούμε
δεδομένα, αλλά δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργούν. Βλέπουμε απλά ή
πιο σύνθετα φυσικά φαινόμενα, είτε ως τηλεθεατές είτε όντας αυτόπτες
μάρτυρες, γνωρίζοντας για αυτά μόνο όσα έχουμε διαβάσει από πηγές
αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί
«γιατί» και «πως» συμβαίνουν πολλά πράγματα γύρω μας, είτε αυτά αφορούν
το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, τον κόσμο γύρω μας, εμάς τους ίδιους,
τον ουρανό από πάνω μας ή τα αστέρια και το Σύμπαν.
Αυτό το τρίτομο έργο, φιλοδοξεί να καλύψει, αυτό ακριβώς το τεράστιο
κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, δίνοντας επιστημονική γνώση στον καθένα
που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον κόσμο γύρω του με έγκυρο,
σοβαρό αλλά και απλό τρόπο. Για τον αναγνώστη που θέλει να ξεκαθαρίσει
τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Αυτό το έργο έχει γραφτεί, ώστε να είναι
χρήσιμο τόσο για έναν αναγνώστη μη-εξοικειωμένο με επιστημονική ορολογία
που θα ήθελε να αποκτήσει τη δύναμη της γνώσης, ώστε να ξεχωρίζει το
σωστό από το λάθος, το υπερβολικό από το πραγματικό στις πληροφορίες που
λαμβάνει, όσο και για έναν φοιτητή θετικών επιστημών που θα ήθελε να
κατανοήσει περισσότερο κάποιες έννοιες και να προχωρήσει ακόμη παραπέρα:
στη σύνδεση των γνώσεων που λαμβάνει από το πανεπιστήμιο, απευθείας με
τον πραγματικό κόσμο, όπως και να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για όλους
ανεξαιρέτως.
Για τα βιβλία αυτά, έχουν επιλεγεί θέματα και φαινόμενα που, είτε έχουν
προκαλέσει ή προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, είτε είναι σπάνια και
εντυπωσιακά ή καθημερινά αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν αναρωτηθεί
ποια είναι η αρχή λειτουργίας τους (αν πρόκειται για αντικείμενα) ή πως
συμβαίνουν (αν πρόκειται για φυσικά φαινόμενα).
-----------------------------------------------------------
Από την εισαγωγή του τόμου ΙΙΙ:
Όταν ξεκίνησα να δημιουργώ αυτό το τρίτομο έργο, ο στόχος δεν ήταν απλώς να δοθεί μια επιστημονική ερμηνεία τόσο των καθημερινών όσο και πιο σπάνιων και συναρπαστικών φυσικών φαινομένων αλλά και λειτουργιών. Υπήρχε και η φιλοδοξία να μεταδοθεί ο λογικός τρόπος σκέψης των φυσικών επιστημών στον αναγνώστη, όποιος και αν ήταν αυτός, όποιο επίπεδο μόρφωσης και αν είχε. Να «κολλήσει» δηλαδή, το «μικρόβιο» να μην δέχεται διαδικασίες και καταστάσεις ως δεδομένες ή τετελεσμένες, αλλά να ερευνά το «πως» και το «γιατί» αυτές συμβαίνουν, να τις διορθώνει, μεταβάλλει, επικαιροποιεί ή ακόμη και καταργεί εφόσον χρειάζεται, όπως επίσης και να μαθαίνει να «φιλτράρει» τις πληροφορίες που λαμβάνει, ερευνώντας αν αυτές είναι πράγματι αξιόπιστες όσο σοβαρές και αν φαίνονται. Η πολλαπλή και συνεχής διασταύρωση των πληροφοριών, η διαρκής αναζήτηση, η προσπάθεια για αποστασιοποίηση από την υποκειμενική μας άποψη, αλλά και η γόνιμη κριτική στην τελευταία, μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό που παρατηρείται στη χώρα μας, αλλά δεν αποτελεί μόνο ελληνικό «προνόμιο», είναι η επίμονη προσκόλληση σε πλάνες, συνωμοσίες, ψευδοεπιστήμες ή ακόμη και σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές που στοιχίζουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές! Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, τις οποίες δεν κατανοεί ο περισσότερος κόσμος. Πιο θλιβερό δε, είναι το γεγονός ότι σε αυτήν την τάση συνεισφέρουν και μέλη φορέων που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχουν επίγνωση της ευθύνης που τους αναλογεί, οπότε θα ανέμενε κάποιος να αποτελούν την τελευταία γραμμή αμύνης απέναντι σε κάθε είδους «επαγγελματία» σκοταδιστή.
Μία βασική αιτία για αυτή τη μη-ευνοϊκή τροπή, είναι η απομάκρυνση του μέσου ανθρώπου από τις Επιστήμες αυτές καθαυτές αλλά και τον λογικό τρόπο σκέψης, ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων που αποτελεί αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι τους. Ένα παράδειγμα που είχαμε δει στον τόμο Ι είναι πως, υπάρχουν απαράδεκτα πολλοί άνθρωποι που, όταν δουν γραμμές αεροπλάνων στον ουρανό, τα γνωστά contrails, αντί να σκεφτούν για την υγρασία και τη θερμοκρασία στο ύψος πτήσης, σκέφτονται για διεθνείς μυστικές συνωμοσίες που ψεκάζουν συστηματικά τον πληθυσμό. Ένα άλλο παράδειγμα που είχαμε δει στον τόμο ΙΙ είναι πως, υπάρχουν επίσης απαράδεκτα πολλοί άνθρωποι που, πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, όπως και το ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε, όπως και πολλά άλλα τα οποία στερούνται οποιασδήποτε λογικής. Μάλιστα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ομάδες ανθρώπων στην Αγγλία έφτασαν να πυρπολούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας διότι, λέει, τις θεωρούσαν υπεύθυνες για τη διάδοση του κορωνοϊού!
Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως, αυτός ο στρεβλός και μη-λογικός τρόπος σκέψης, δεν εφαρμόζεται μόνο στην (μη) εξήγηση διαφόρων φαινομένων αλλά και σε καθημερινές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και άλλα ζητήματα, δημιουργώντας μια δυναμική που πολλές φορές επηρεάζει και το κοινωνικό σύνολο αρνητικά, ευνοώντας μόνο κάποιους ολίγους (κάποιες «ελίτ» όπως ονομάζονται πολλές φορές), οι οποίοι ωφελούνται τα μάλα επενδύοντας στην άγνοια και την ελλιπή μόρφωση των πολλών. Το χειρότερο όλων είναι, ότι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο αυτός που στερείται επαρκών γνώσεων σε ένα αντικείμενο, να επιδεικνύει στείρα και πεισματική άρνηση στο να δεχτεί διαφορετικές γνώμες ακόμη και αν αυτές προέρχονται από ειδικούς σε αυτό το αντικείμενο, συντηρώντας έτσι τον φαύλο κύκλο.
Παρατηρώντας αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και κάνοντας μελλοντικές προβολές τόσο αυτής όσο και των ευρύτερων συνεπειών της στην κοινωνία, θεώρησα χρέος μου να συμβάλλω, από τη μεριά μου, (και) με αυτό το τρίτομο έργο στην, καίριας σημασίας, προσπάθεια να κλείσει αυτό το «χάσμα» ανάμεσα στον μέσο άνθρωπο και στην Επιστήμη, την Τεχνολογία αλλά και τον λογικό τρόπο σκέψης.
Ο πρώτος τόμος του έργου αυτού, ήταν μια «εισαγωγή» σε φαινόμενα και λειτουργίες με τα οποία είμαστε κατά κανόνα πιο εξοικειωμένοι, εξηγώντας τις βασικές φυσικές αρχές πίσω από αυτά. Ο δεύτερος τόμος προχωρούσε σε τομείς και έννοιες που θεωρούνται από τον μέσο άνθρωπο ως «απλησίαστοι», κάτι που επιχειρήσαμε να δείξουμε ότι δεν ισχύει, αν κάποιος θέλει να έχει μια καλή ιδέα για αυτούς.
Στον τρίτο και τελευταίο τόμο αυτής της τριλογίας, τον τόμο που κρατάτε στα χέρια σας, προχωράμε προς το μέλλον με οδηγό μας αυτά που γνωρίζουμε ως σήμερα, αυτά που συνέβησαν για να φτάσουμε στο σήμερα, αλλά και με κάποιες λογικές υποθέσεις όσο αφορά το βαθύ μέλλον. Ο τόμος αυτός χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη. Το «σήμερα», όπου γίνεται μια σύντομη εκτίμηση της παρούσας κατάστασης αλλά και των μελλοντικών απειλών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο γήινος πολιτισμός, τη «μετάβαση» που πραγματοποιείται ήδη και σε αυτήν εξετάζονται οι πιθανές εξελίξεις που θα απασχολήσουν το ανθρώπινο είδος ως το τέλος του αιώνα, όπως και το «αύριο» στο οποίο επιχειρείται μια συναρπαστική προσέγγιση σχετικά με αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν στο βαθύ μέλλον (αθανασία, υπερνοημοσύνη, ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο, αστείρευτη ενέργεια και αδιανόητη γνώση για την πραγματοποίηση όσων ονειρευόμαστε και ακόμη παραπέρα), εφόσον καταφέρουμε και δεν αυτοκαταστραφούμε κατά τη «μετάβαση».
Διανύουμε την πιο ενδιαφέρουσα αλλά και κρίσιμη περίοδο για τη συνέχιση της ύπαρξής μας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα σε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία θα αναλύσουμε σε αυτόν τον τόμο, θα πρέπει να έχουν μακρόπνοη λογική και αυτοί που θα τις λάβουν, οφείλουν να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων, κάνοντας τις «υπερβάσεις» που απαιτούνται, ώστε να οδηγηθούμε σε έναν πλανητικό πολιτισμό που θα ευημερεί οδεύοντας σε ένα λαμπρό μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου