Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα


Δείτε την εισαγωγή και τα περιεχόμενα του βιβλίου "Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα": https://issuu.com/ocelotos/docs/parodika_foteina_symvanta

Ασπρόμαυρο με 14 έγχρωμες σελίδες φωτογραφικών ντοκουμέντων στο τέλος.

Διαστάσεις 16x23 εκ., 156 σελίδων, με μαλακό έγχρωμο εξώφυλλο!

Κοινό: Απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ!

Κυκλοφορία: Μάιος 2022, από τον Δρ. Χρήστο Ντουντουλάκη μέσω των εκδόσεων «Οσελότος».

Τιμή: 19 ευρώ (Δείτε αν υπάρχει κάποια έκτακτη προσφορά στη σελίδα μας στο facebook).

Αποστέλλεται συστημένο, με αντικαταβολή και tracking number μέσω ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση**.


1) Στείλτε μας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook για να το αποκτήσετε
2) Στείλτε μας μήνυμα στο mail: ekdoudou@gmail.com για να το αποκτήσετε


**Η αποστολή μέσω ΕΛΤΑ είναι δωρεάν. Ο ταχυδρόμος αφήνει ειδοποίηση για παραλαβή του πακέτου από το κοντινότερο ταχυδρομικό σας γραφείο. 

Αν επιθυμείτε αποστολή μέσω Courier, τότε υπάρχει επιβάρυνση 6 ευρώ (υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται μέσω e-banking). Αν επιθυμείτε αποστολή μέσω Courier με αντικαταβολή, τότε υπάρχει επιβάρυνση 10 ευρώ. 


-----------------------------------------------------------

Από την εισαγωγή του βιβλίου:

"Σε αυτό το, πρωτότυπο, για τα ελληνικά και ίσως και για τα παγκόσμια δεδομένα, βιβλίο, καθώς είναι το πρώτο του είδους του, επιχειρείται να διαδοθεί στο ευρύ κοινό, η γνώση που έχουμε ως σήμερα για αυτά τα πολύ εντυπωσιακά και συνάμα άγνωστα, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, φαινόμενα που συμβαίνουν πάνω από τις ισχυρές καταιγίδες του πλανήτη μας και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτές.

Στο εξωτερικό, αυτά τα φαινόμενα λέγονται συντομογραφικά TLEs, από το Transient Luminous Events, που στα ελληνικά αποδίδεται ως «παροδικά φωτεινά συμβάντα». Αποτελούν πολύ βραχύβια, σχετικά αμυδρά φαινόμενα που προκαλούνται (και, αλλά όχι μόνο) από τις ανακατανομές του ηλεκτρικού φορτίου εντός ενός καταιγιδοφόρου νέφους και τις συνεπακόλουθες απότομες μεταβολές του ηλεκτρικού πεδίου στη μέση και τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας, λόγω των ηλεκτρικών εκκενώσεων σε αυτό. Βλέπε εικόνα 1 στο τέλος του βιβλίου για μια γραφική απεικόνιση όλων των TLEs που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Επισήμως, η πρώτη φωτογραφία που έχουμε από αυτά τα φαινόμενα, ελήφθη το 1989. Ωστόσο μαρτυρίες για αυτά υπήρχαν από πολύ παλαιότερα, ακόμη και από τα τέλη του 19ου αιώνα ή ίσως και πολύ παλιότερα. Εντός του 20ου αιώνα διάφοροι πιλότοι είχαν δει τέτοια φαινόμενα, από την πλεονεκτική θέση του πιλοτηρίου ενός αεροπλάνου, δηλαδή από μεγάλο ύψος με ανεμπόδιστη θέα και ικανοποιητικό σκοτάδι τις νύχτες, αλλά υπήρχε δισταγμός ως προς την αναφορά αυτών που έβλεπαν, καθώς τότε ήταν ακόμη «άγνωστα» ή «ανεπιβεβαίωτα».

Μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους, το 1989, ακολούθησαν πολλές ερευνητικές αποστολές, ενώ με την εξέλιξη και των φωτογραφικών μηχανών, σήμερα είναι πλέον εφικτό να συλληφθούν και από το έδαφος με τη χρήση ενός αρκετά καλού συστήματος φωτογραφικής μηχανής και φακού.

Αυτή τη στιγμή, πέρα από τους (ελάχιστους) ερευνητές σε διάφορα πανεπιστήμια, οι οποίοι τα εξετάζουν και αναλύουν δεδομένα, ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες θεωρίες για τους μηχανισμούς δημιουργίας αυτών των φαινομένων, υπάρχουν και μεμονωμένα άτομα ή ομάδες, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι τα «κυνηγούν» για να τα φωτογραφίσουν, να τα καταγράψουν και να τα μελετήσουν.

Μια τέτοια, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, ομάδα, έχει ξεκινήσει τις καταγραφές αυτών των φαινομένων από το 2015, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία και αυτή με τη σειρά της, στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέσω της διεθνούς ομάδας παρατηρητών TLEs της ανώτερης ατμόσφαιρας. Η ελληνική ομάδα καταγραφής παροδικών φωτεινών συμβάντων αποτελείται από έναν «ιδρυτικό πυρήνα» τεσσάρων ατόμων, τον συγγραφέα του παρόντος βιβλίου Χρήστο Ντουντουλάκη και τους Δημήτρη Σαγιάκο, Θανάση Παπαθανασίου από την Αττική όπως και τον Παναγιώτη Τσούρα από τη Βοιωτία. Στο ιδιόμορφο αυτό «κυνήγι», αρκετές φορές συμμετέχουν και άλλοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν βοηθήσει στις καταγραφές, όπως θα δούμε και στο κεφάλαιο IV.

Η ομάδα αυτή, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη ως τώρα και αποκλειστικά με δικά της μέσα και έξοδα, όπως άλλωστε είναι ο κανόνας στην όμορφη χώρα μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά επιστημονικές πρωτοβουλίες, εκτός των άλλων «κυνηγά» και καταιγίδες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ ασχολείται και με την αστροφωτογραφία αλλά και άλλα είδη φωτογραφίας. Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, συζητήσεις ανάμεσα στον Χρήστο Ντουντουλάκη που τότε είχε ξεκινήσει να ασχολείται και με τα TLEs στα πλαίσια της συγγραφής της εκλαϊκευμένης επιστημονικής τριλογίας «Τα φυσικά φαινόμενα», και τον Δημήτρη Σαγιάκο που επίσης είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται και να ερευνά για τα TLEs λόγω και καταγραφών που έβλεπε από το εξωτερικό, οδήγησαν στην 1η καταγραφή red sprites (ένα μέλος της «οικογένειας» των TLEs, το οποίο θα δούμε στο κεφάλαιο ΙΙΙ μαζί με τα υπόλοιπα) για τη χώρα μας, στις 21.09.2015 από τον Δημήτρη Σαγιάκο (βλ. εικόνα 4 στο τέλος του βιβλίου). Εκείνο το βράδυ, ο Δημήτρης κατέγραψε τρία τέτοια συμβάντα. Από εκεί και μετά, πολύωρες συζητήσεις και σύσταση του «πυρήνα» μαζί και με τις πολύτιμες τεχνικές γνώσεις και υποδείξεις των Θανάση Παπαθανασίου και Παναγιώτη Τσούρα, οδήγησαν σε οργανωμένες και άκρως αποτελεσματικές «εξορμήσεις» για καταγραφή παροδικών φωτεινών συμβάντων. Περισσότερα για τις καταγραφές που έχουν γίνει στην Ελλάδα και πώς αυτές οργανώνονται, θα αναφερθούν στο κεφάλαιο IV.

Το βιβλίο αυτό, φιλοδοξεί να προσφέρει πολλά τόσο στο μέσο αναγνώστη, όσο και σε κάποιον φοιτητή ή καθηγητή που θα ήθελε μια περιεκτική εισαγωγή σε αυτά τα φαινόμενα. Ο αναγνώστης θα μάθει πόσα είναι αυτά, τι μορφή και χρώμα έχουν, πώς και πού δημιουργούνται, πώς και πού μπορεί να τα δει και να τα καταγράψει, συνεισφέροντας έτσι στο ελληνικό αρχείο καταγραφών, όπως επίσης και τι έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας και από ποιους, ενώ παρουσιάζονται και κάποιες επιλεγμένες φωτογραφίες από την ομάδα μας αλλά και από το εξωτερικό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου