Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Τα φυσικά φαινόμενα και η επιστημονική ερμηνεία τους - Τόμος ΙΙ



Δείτε την εισαγωγή και τα περιεχόμενα του τόμου ΙΙ: https://issuu.com/ocelotos/docs/fysika_fainomena_ii

Έγχρωμο, μεγάλων διαστάσεων (Α4), 300 σελίδων, σκληρόδετο με χοντρό εξώφυλλο και πολλές φωτογραφίες από Έλληνες και Ξένους διακεκριμένους φωτογράφους με εντυπωσιακά αλλά και σπάνια φυσικά φαινόμενα!

Κοινό: Απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ!

Κυκλοφορία: Αύγουστος 2019, από τον Δρ. Χρήστο Γ. Ντουντουλάκη μέσω των εκδόσεων «Οσελότος».

Τιμή: 35 ευρώ (ρωτήστε μας αν υπάρχει τρέχουσα προσφορά*), αποστέλλεται συστημένο, με αντικαταβολή και tracking number μέσω ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση**.


1) Στείλτε μας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook για να το αποκτήσετε
2) Στείλτε μας μήνυμα στο mail: ekdoudou@gmail.com για να το αποκτήσετε

 
*Υπάρχει προσφορά. Μόνιμη προσφορά για όσους αγοράσουν δυο τόμους μαζί, με 65 ευρώ τελική τιμή! Όσοι αγοράσουν όλους τους τόμους, η τιμή είναι 100 ευρώ. Επίσης μπορείτε να δείτε τις έκτακτες ή εορταστικές προσφορές μας στη σελίδα μας στο facebook.
 
**Η αποστολή μέσω ΕΛΤΑ είναι δωρεάν. Η αποστολή μέσω ΕΛΤΑ είναι δωρεάν. Ο ταχυδρόμος αφήνει ειδοποίηση για παραλαβή του πακέτου από το κοντινότερο ταχυδρομικό σας γραφείο. 

Αν επιθυμείτε αποστολή μέσω Courier, τότε υπάρχει επιβάρυνση 6 ευρώ (υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται μέσω e-banking). Αν επιθυμείτε αποστολή μέσω Courier με αντικαταβολή, τότε υπάρχει επιβάρυνση 10 ευρώ.

-----------------------------------------------------------

Περισσότερες πληροφορίες για το μεγάλο τρίτομο επιστημονικό έργο «Τα φυσικά φαινόμενα» που απευθύνεται ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Το τρίτομο έργο «Τα φυσικά φαινόμενα και η επιστημονική ερμηνεία τους», φιλοδοξεί να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Το έργο αυτό απευθύνεται σε όλους! Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον για κάθε ηλικία και κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου.

Κάθε μέρα, όλοι μας, λίγο πολύ, συναντάμε επιστημονικούς όρους που δεν καταλαβαίνουμε ή όρους που νομίζουμε ότι κατανοούμε, αλλά αυτά που έχουμε «μάθει» για αυτούς, είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπή και στη χειρότερη εντελώς λανθασμένα. Η έννοια αυτών των όρων, σε αρκετές περιπτώσεις διαστρεβλώνεται, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, αφήνοντας λάθος εντυπώσεις. Συνήθως στα ΜΜΕ, διάφοροι, όταν αναφέρονται σε επιστημονικά θέματα, και όχι μόνο, χρησιμοποιούν για εντυπωσιασμό, υπερβολικούς τίτλους που περιέχουν τέτοιους όρους δημιουργώντας παρεξηγήσεις. Κάπως έτσι, ξεκινούν και οι παρερμηνείες από τον μέσο αναγνώστη/τηλεθεατή/ακροατή.

Από την άλλη, ερχόμαστε συνεχώς, σε επαφή με πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργούν. Βλέπουμε απλά ή πιο σύνθετα φυσικά φαινόμενα, είτε ως τηλεθεατές είτε όντας αυτόπτες μάρτυρες, γνωρίζοντας για αυτά μόνο όσα έχουμε διαβάσει από πηγές αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί «γιατί» και «πως» συμβαίνουν πολλά πράγματα γύρω μας, είτε αυτά αφορούν το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, τον κόσμο γύρω μας, εμάς τους ίδιους, τον ουρανό από πάνω μας ή τα αστέρια και το Σύμπαν.

Αυτό το τρίτομο έργο, φιλοδοξεί να καλύψει, αυτό ακριβώς το τεράστιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, δίνοντας επιστημονική γνώση στον καθένα που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον κόσμο γύρω του με έγκυρο, σοβαρό αλλά και απλό τρόπο. Για τον αναγνώστη που θέλει να ξεκαθαρίσει τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Αυτό το έργο έχει γραφτεί, ώστε να είναι χρήσιμο τόσο για έναν αναγνώστη μη-εξοικειωμένο με επιστημονική ορολογία που θα ήθελε να αποκτήσει τη δύναμη της γνώσης, ώστε να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος, το υπερβολικό από το πραγματικό στις πληροφορίες που λαμβάνει, όσο και για έναν φοιτητή θετικών επιστημών που θα ήθελε να κατανοήσει περισσότερο κάποιες έννοιες και να προχωρήσει ακόμη παραπέρα: στη σύνδεση των γνώσεων που λαμβάνει από το πανεπιστήμιο, απευθείας με τον πραγματικό κόσμο, όπως και να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για όλους ανεξαιρέτως.

Για τα βιβλία αυτά, έχουν επιλεγεί θέματα και φαινόμενα που, είτε έχουν προκαλέσει ή προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, είτε είναι σπάνια και εντυπωσιακά ή καθημερινά αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν αναρωτηθεί ποια είναι η αρχή λειτουργίας τους (αν πρόκειται για αντικείμενα) ή πως συμβαίνουν (αν πρόκειται για φυσικά φαινόμενα).

-----------------------------------------------------------

Από την εισαγωγή του τόμου ΙΙ:

Ο παρών τόμος, έρχεται σε συνέχεια του πρώτου τόμου και πραγματεύεται φαινόμενα που, κατά κανόνα, εξάπτουν την περιέργεια, τον θαυμασμό ή το δέος. Φαινόμενα που περιστρέφονται γύρω από την Πυρηνική Φυσική, τη Σχετικότητα, την Κβαντομηχανική, την Κοσμολογία, και άλλα πολλά.

Αν και οι παραπάνω τομείς της Φυσικής προκαλούν «τρόμο» και μόνο στην ανάγνωση του ονόματός τους, στη πραγματικότητα ο μέσος αναγνώστης είναι εφικτό να κατανοήσει την ουσία των φαινομένων που πραγματεύονται, σχετικά εύκολα και γρήγορα. Δυστυχώς όμως, ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο διδάσκεται το μάθημα της Φυσικής στα σχολεία μας, το μετατρέπει από το πιο εύκολο, στο πλέον δύσκολο και μισητό. Με αυτόν τον τρόπο, πολλοί μαθητές σταδιακά αποθαρρύνονται και απομακρύνονται από τη θετική γνώση και τη λογική. Η θετική γνώση και σκέψη, είναι τρόπος ζωής και όχι απλά κάποιοι μαθηματικοί τύποι και φυσικοί νόμοι. Η απομάκρυνση από αυτές, στερεί από τον σύγχρονο άνθρωπο την ευελιξία στην επίλυση των προβλημάτων κάθε είδους, τη κριτική σκέψη και το «φιλτράρισμα» των πληροφοριών, την οξυδέρκεια και άλλα πολύ σημαντικά «εφόδια» για τη ζωή, με τις συνέπειες που, δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε.

Έτσι, φτάνουμε στη σημερινή εποχή που, ο μέσος άνθρωπος «περιμένει» να ενημερωθεί για καθετί που συμβαίνει, από πηγές αμφιβόλου ποιότητας, στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς να έχει τη γνώση ή έστω τη δυνατότητα να κρίνει λογικά. Επιστημονικοί όροι και έννοιες, σε αρκετές περιπτώσεις διαστρεβλώνονται, καθώς χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, αφήνοντας λάθος εντυπώσεις. Συνήθως στα ΜΜΕ, διάφοροι, όταν αναφέρονται σε επιστημονικά θέματα, και όχι μόνο, χρησιμοποιούν για εντυπωσιασμό, υπερβολικούς τίτλους που περιέχουν τέτοιους όρους δημιουργώντας παρεξηγήσεις.

Από την άλλη, ερχόμαστε συνεχώς, σε επαφή με πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργούν. Βλέπουμε απλά ή πιο σύνθετα φυσικά φαινόμενα, είτε ως τηλεθεατές είτε όντας αυτόπτες μάρτυρες, γνωρίζοντας για αυτά μόνο όσα έχουμε διαβάσει από μη-επιστημονικές, προκατειλημμένες ή/και κατευθυνόμενες πηγές. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί «γιατί» και «πως» συμβαίνουν πολλά πράγματα γύρω μας, είτε αυτά αφορούν το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, τον κόσμο γύρω μας, εμάς τους ίδιους, τον ουρανό από πάνω μας ή τα αστέρια και το Σύμπαν.

Αυτό το τρίτομο έργο, τον 2ο τόμο του οποίου κρατάτε στα χέρια σας, φιλοδοξεί να καλύψει, αυτό ακριβώς το τεράστιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, δίνοντας επιστημονική γνώση στον καθένα που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον κόσμο γύρω του με έγκυρο, σοβαρό αλλά και απλό τρόπο. Για τον αναγνώστη που θέλει να ξεκαθαρίσει τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί, ώστε να είναι χρήσιμο τόσο για έναν αναγνώστη μη-εξοικειωμένο με επιστημονική ορολογία που θα ήθελε να αποκτήσει τη δύναμη της Γνώσης, ώστε να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος, το υπερβολικό από το πραγματικό στις πληροφορίες που λαμβάνει, όσο και για έναν φοιτητή θετικών επιστημών που θα ήθελε να κατανοήσει περισσότερο κάποιες έννοιες και να προχωρήσει ακόμη παραπέρα: στη σύνδεση των γνώσεων που λαμβάνει από το πανεπιστήμιο, απευθείας με τον πραγματικό κόσμο, όπως και να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για όλους ανεξαιρέτως. Όλα τα κεφάλαια παρέχουν γνώση με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ενώ για όποιον επιθυμεί να λάβει περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, αυτές, στα περισσότερα κεφάλαια, παρέχονται με μικρότερη γραμματοσειρά, ώστε να ξεχωρίζουν.

Εκ των πραγμάτων, δεν γίνεται να εξηγηθούν τα πάντα σε τρία βιβλία, ωστόσο έχουν επιλεγεί θέματα και φαινόμενα που, είτε έχουν προκαλέσει ή προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, είτε είναι σπάνια και εντυπωσιακά ή καθημερινά αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν αναρωτηθεί ποια είναι η αρχή λειτουργίας τους (αν πρόκειται για αντικείμενα) ή πως συμβαίνουν (αν πρόκειται για φυσικά φαινόμενα).

Η επιστημονική διανόηση στις μέρες μας, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που ναι μεν δεν είναι αρκετό για να εξηγήσει τα πάντα, αλλά μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που παλαιότερα πιστεύαμε πως ίσως και να μην μπορούν να απαντηθούν. Από πολλούς διανοητές, η Φυσική, ως κορωνίδα των Επιστημών, αποκαλείται και «Σύγχρονη Φιλοσοφία». Αυτό διότι η ώθηση που δόθηκε στην Γνώση, μέσω της Κβαντικής επανάστασης αλλά και της βαθύτερης κατανόησης θεμελιωδών εννοιών όπως εκείνες του χώρου και του χρόνου μέσω της Σχετικότητας, μας οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και τεχνολογική εξέλιξη ενώ, έδωσαν τη δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα από ποτέ, τον τρόπο λειτουργίας του Κόσμου μας. Η Χημεία, η Βιολογία και κατ’ επέκταση, ως ένα βαθμό και η Ιατρική, στηρίζονται στις αρχές της Κβαντομηχανικής και του Ηλεκτρομαγνητισμού, ενώ η παραπάνω τεχνολογική επανάσταση, έδωσε «σάρκα και οστά» στην επιστήμη των Υπολογιστών σε μία κοινωνία όπου, η (χρήσιμη) πληροφορία πλέον έχει τεράστια αξία. Εκτός αυτών, αυτές οι επαναστατικές θεωρίες (Κβαντομηχανική και Σχετικότητα) της Φυσικής κυρίως στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, έδωσαν τη δυνατότητα ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου, νέων επιστημονικών κλάδων όπως π.χ. η Πυρηνική Ιατρική, Τηλεϊατρική, Αεροδιαστημική, Ραδιοαστρονομία, Μικροηλεκτρονική, Νανοτεχνολογία, Ρομποτική, αλλά έφεραν στο προσκήνιο και νέα «εργαλεία» όπως π.χ. τη μαγνητική τομογραφία (MRI), το laser, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, τους υπολογιστές, το GPS, τους δορυφόρους, το διαδίκτυο και πολλά άλλα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, αλλά ένα αιώνα πριν δεν διανοούμασταν καν την ύπαρξη των περισσοτέρων. Πολλά από αυτά τα λίγο πιο «προχωρημένα», αλλά πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως και διάφορα άλλα, θα αναλυθούν σε αυτό το τόμο.

Από τα παραπάνω, μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, για μία ακόμη φορά, πως «η γνώση είναι δύναμη». Γνωρίζοντας τους νόμους με τους οποίους λειτουργεί η Φύση, μπορούμε να εξελίξουμε τη ζωή μας με τρόπο θαυμαστό, αρκεί ο στόχος να είναι η πρόοδος προς όφελος της Κοινωνίας και όχι η αυτοκαταστροφή. Το κίνητρο να είναι η γνώση και όχι η απληστία. Αυτό ανέκαθεν ήταν το έργο της Φυσικής αλλά και των Επιστημών γενικότερα: η αποκρυπτογράφηση των νόμων με τους οποίους λειτουργεί η Φύση. Γνωρίζοντας τους, μπορούμε να απαντήσουμε σε πάμπολλα ερωτήματα όπως αυτά που θα δούμε μέσα σε αυτό το τρίτομο έργο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου